När gnistan slocknar

Har du och din partner börjat glida isär och utvecklas var och en åt sitt håll? Har ni inte längre några gemensamma intressen, några gemensamma mål eller någon gemensam tid? Blir det allt oftare kanske kollegorna eller vännerna som du delar personliga nyheter med. Även om din partner förstås bryr sig om dig, kanske ni inte längre har samma intressen. Att gå ut på en romantisk middag eller andra gemensamma åtaganden figurerar inte längre. Ni lever numer parallella liv och har som enda gemensamma barnen och att ni lever under samma tak. Han/hon ägnar sig åt sitt jobb och sina saker medan du fokuserar på ditt. Din partner är inte längre den första du vänder dig till för stöd och råd. Intimiteten mellan er finns inte kvar, ni anstränger inte längre för att fånga den andra partens uppmärksamhet.

Man har identifierat några olika typiska tecken på att ett förhållande är på väg att falla sönder när :

1) Tid för relationen inte längre prioriteras – ni gör hellre saker på egen hand, saker som intresserar er mer än att göra något tillsammans.

2) Din partner är inte längre den första du berättar något för, du delar hellre saker med dina vänner, familj eller andra, inkl. vänner i en chat.

3) Du glömmer snabbt bort små detaljer som han/hon berättar för dig, du är fullt upptagen med dina egna åtaganden och bryr dig inte längre så mycket om vad din partner har planerat.

4) Relationen förnyas inte, ni planerar inget gemensamt firande av dagen ni blev ihop, förlovade er eller har bröllopsdag. Ni planerar heller inget giftermål om ni ännu inte är gifta. Ni fortsätter bo ihop av gammal vana men inte av något äktenskapsskäl.

5) Du har ofta känslan av att din partner inte kan göra något på ”rätt” sätt och hittar fel i allt han/hon gör. Dina känslor för din partner har avtagit.

6) Ni har inte längre några gemensamma intressen. Lyckade förhållanden behöver inte alltid göra allt tillsammans, men de har ialla fall några saker de gör ihop. När ni träffades hade ni kanske något ni båda uppskattade att göra men som nu inte finns kvar.

7) Det blir att allt svårare att se mellan fingrarna med misstag din partner gör.